fbpx Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Proč je vhodné aktualizovat WordPress na verzi 5.8?

0

V jednom z našich předchozích článků jsme Vás informovali Proč je vhodné aktualizovat WordPress na verzi 5.7 a v dnešním článku Vám povíme, proč je vhodné aktualizovat na novou verzi WordPressu 5.8 a především, jaké novinky tato verze přináší. Součástí článku je i návod, jak aktualizovat WordPress na verzi 5.8

WordPress 5.8 novinky

Aktualizace WordPress 5.8 s názvem „Tatum“ nabízí spoustu novinek, které předchozí verze neuměly. Níže si ukážeme ty nejdůležitější novinky, které WordPress 5.8 nabízí. Kromě neuvěřitelného množství funkcí, vylepšení a oprav chyb, WordPress 5.8 zavádí nový způsob vytváření webových stránek tím, že přináší první funkce spadající pod širší projekt známý jako Full Site Editing. Důležitou novou funkcí pro uživatele, kteří se vážně zabývají výkonem svých stránek je podpora obrázků ve formátu WebP. Vývojáři si jistě zamilují odstranění IE11 ze seznamu podporovaných prohlížečů.

Důležité!

WordPress 5.8 obsahuje velké množství změn. Abyste předešli jakémukoli riziku vzniku neočekávaných konfliktů s vaším motivem a pluginy, důrazně doporučujeme, abyste před aktualizací živého webu spustili zálohu svého webu a otestovali novou verzi v pracovním prostředí.

 

Funkce úprav celého webu ve WordPressu 5.8

Vizí celé úpravy webu je poskytnout kolekci nástrojů a funkcí, které uživatelům WordPressu umožní vytvářet celý web pomocí bloků . S úpravami celého webu uvidíme mnoho dostupných bloků, pro vytvoření libovolného prvku na stránce – od navigačních nabídek po branding webu, widgety postranního panelu, šablony a mnoho dalšího.

I když WordPress 5.8 zavádí několik funkcí spadajících do rozsahu Full Site Editing (FSE), neočekávejte, že uvidíte plně vybavené vizuální prostředí pro vytváření webů. FSE se stále vyvíjí a vydání WordPressu 5.8 otevírá jakousi veřejnou beta verzi.

V této verzi si zatím neužijete dokonalý a úplný zážitek z FSE. Místo toho uvidíme přidávání a vylepšování nových funkcí v průběhu času, počínaje verzí 5.8. Ze stejného důvodu můžeme předpokládat, že WordPress 5.8 nebude mít dramatický dopad na způsob, jakým jsme zvyklí vytvářet webové stránky.

Zatím je stále potřeba se vědomě rozhodnout pro FSE instalací blokového tématu, jako je Twenty-Twenty One Blocks  a aktivací pluginu Gutenberg. Bez toho Vám šablona a ani blokové editace fungovat nebudou.

Podívat se můžete na video z WordCampu, jak s tímto editorem pracovat.

 

Po aktivaci Gutenbergu a šablony, která toto umožňuje, můžete ihned skrze WordPress celý web editovat.

Úpravy celého webu zahrnují řadu samostatných dílčích projektů, včetně editoru stránek, globálních stylů , bloku dotazů, bloku navigace, šablon, blokových motivů a mnoha dalších. Nejbližší věc k úpravám stránek v WordPress 5.8 je režim úprav šablon a odpovídající bloky motivů, které jsou v tomto režimu k dispozici.

 

Funkce a vylepšení editoru bloků

Kromě první implementace FSE přináší WordPress 5.8 také nové funkce a vylepšení několika prvků editoru bloků, které významně zlepšují celkový zážitek z úprav.

Mezi tyto změny patří:

Jednotlivé vylepšení nebudeme v tomto článku popisovat, ale podívat se na ně můžete například na webu kinsta.com

 

 

Podpora WebP

WebP, který je považován za formát nové generace , je formát obrázku vyvinutý společností Google, který poskytuje „lepší kompresi než PNG nebo JPEG, což znamená rychlejší stahování a menší spotřebu dat“. A WordPress 5.8 konečně umí tento typ obrázků použít.

WebP je moderní formát obrázků, který poskytuje vynikající bezztrátovou kompresi obrázků na webu. Pomocí WebP mohou webmasteři a weboví vývojáři vytvářet menší a bohatší obrázky, které zrychlují web.

Bezztrátové obrázky WebP jsou o 26% menší ve srovnání s PNG. Obrázky WebP jsou o 25–34% menší než srovnatelné obrázky JPEG při ekvivalentním indexu kvality SSIM.

zdroj: Google

Počínaje WordPress 5.8 můžete formát obrazu WebP používat stejným způsobem jako formáty JPEG, PNG a GIF. Stačí nahrát obrázky do knihovny médií a zahrnout je do svého obsahu.

Důležité: Všimněte si, že i když nyní můžete obrázky WebP nahrát na WordPress web pomocí knihovny médií, WordPress nepodporuje automatický převod obrázků do formátu WebP. Ale umí to například plugin ShortPixel Image Optimizer.

Pokud Váš hosting nepodporuje obrázky WebP, při pokusu o jejich nahrání se zobrazí chybová zpráva. Ve WordPressu je bezztrátový formát WebP podporován pouze tehdy, když Váš hosting (server) používá Imagick (knihovna PHP). Zda to ve Vašem WordPressu bude fungovat můžete sami zjistit přímo přes WordPress:

Nástroje -> Stav webu -> Informace a v záložce „server“:

Další funkce a vylepšení

WordPress 5.8 přináší pro vývojáře tolik nových funkcí a změn, že je nemožné, abychom je všechny zmínili v tomto článku. Ale pro další čtení jsme shromáždili seznam dev-notů, které zde nejsou zahrnuty:

WordPress 5.8 představuje milník na cestě k úpravám celého webu. Druhé vydání WordPressu tohoto roku ale přináší mnohem více než FSE. Uživatelé a vývojáři najdou spoustu vylepšení editoru bloků, nový mechanismus theme.json , výkonnější Block API, podporu formátu obrázků WebP a mnoho dalšího.

Jak aktualizovat WordPress

Před každou aktualizací doporučujeme provést zálohu.

Aktualizace na verzi 5.8 se provádí stejně, jako kterékoliv jiná aktualizace. Vstup na stránku s aktualizacemi naleznete skrze navigaci Nástěnka -> Aktualizace

Kliknutím na tlačítko „Aktualizovat“ se spustí samotná aktualizace jádra. Po skončení aktualizace můžete sami vyzkoušet veškeré novinky, které tato verze nabízí.

 

Závěr

Z důvodu bezpečnosti a funkčnosti je tedy vhodné mít WordPress a všechny jeho komponenty aktualizované, abyste se nestali terčem nějakého útoku a nebo, aby se Vám nestalo, že Vám nějaký plugin přestane fungovat.

Velice vhodné je, aby web běžel i na nejnovější verzi PHP. O výhodách aktuálních verzí z důvodu rychlosti a zabezpečení jsme psali v článku PHP 8 – jak změnit a jaké má výhody? a následně Pozor na PHP 8! Na našich serverech podporujeme Multi PHP, to znamená, že si můžete verzi PHP vybrat v naší administraci a případně si verzi PHP přepnout na novější nebo např. z důvodu funkčností pluginů na předchozí verzi PHP. O Multi PHP jsme psali v našem článku.

V případě, že byste si nevěděli rady s provedením aktualizace nebo s nastavením redakčního systému – stačí kontaktovat naši zákaznickou podporu a rádi Vám poradíme. Jsme Vám k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu prostřednictvím telefonu, chatu nebo e-mailu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *