fbpx Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

PHP 8.1 – novinky a jak ji změnit

1

Není to tak dávno, kdy jsme Vám představovali PHP 8 (PHP 8 – jak změnit a jaké má výhody?) a dnes tu máme její pokračování s označením PHP 8.1

V dnešním článku Vám PHP 8.1 trošku představíme a předně Vám ukážeme, jak si verzi PHP nastavit na našich serverech.

Novinky v PHP 8.1

PHP 8.1 byla vydána 25. listopadu 2021. V tomto článku si postupně projdeme důležité funkce, vylepšení výkonu, změny a ukončení podpory.

 

Zlepšení výkonu

Bylo přidáno vylepšení do opcache, nazývá se „dědičná mezipaměť „. Tato funkce umožňuje ukládat odkazy mezi třídami do mezipaměti, podobně jako lze propojené třídy předem načíst od PHP 7.4. Toto má za následek zvýšení výkonu o 5% až 8% díky této změně.

 

Nová funkce array_is_list

Pravděpodobně jste se s tím jednou za čas museli vypořádat: určit, zda jsou klíče pole v číselném pořadí, počínaje indexem 0. Stejně jako json_encode rozhoduje, zda má být pole kódováno jako pole nebo objekt.

PHP 8.1 přidává vestavěnou funkci, která určuje, zda je pole seznamem s touto sémantikou nebo ne:

$list = ["a", "b", "c"]; 

array_is_list($list); // true 

$notAList = [1 => "a", 2 => "b", 3 => "c"]; 

array_is_list($notAList); // false 

$alsoNotAList = ["a" => "a", "b" => "b", "c" => "c"];

array_is_list($alsoNotAList); // false

 

Nová funkce fsync

PHP 8.1 přidává funkce fsync a fdatasync pro vynucení synchronizace změn souborů na disku a zajištění vyprázdnění vyrovnávacích pamětí operačního systému před návratem.

$file = fopen("sample.txt", "w"); 

fwrite($file, "Some content"); 

if (fsync($file)) 
{ echo "File has been successfully persisted to disk."; }
 
fclose($file);

Vzhledem k tomu, že synchronizace disku je operace souborového systému, fsync bude tato funkce fungovat pouze u souborových datových toků. Při pokusu o synchronizaci jiných než souborových datových toků se zobrazí varování.

Více o změnách v PHP 8.1 se můžete dočíst například v článku What’s new in PHP 8.1

 

Změna verze PHP

Změnit si verzi PHP můžete snadno přes naši administraci. V naší znalostní bázi na to máme přehledný návod: Změna verze PHP.

Důrazně doporučujeme všem zákazníkům, aby dbali na bezpečnost svých PHP aplikací a přecházeli na novější verze PHP z důvodu bezpečnosti jakmile to jejich aplikace umožňuje.

Změna verze PHP se u Vašeho webu projeví do 15 minut. Pokud si s provedením změny nejste jisti a potřebujete poradit, tak prosím kontaktujte naši zákaznickou podporu, která vám ráda zodpoví veškeré dotazy a případně pomůže se změnou PHP.

 

  1. […] Pokud tedy používáte WordPress ve verzi, která není uvedena ve výše uvedeném seznamu určitě Vám doporučujeme provést aktualizaci redakčního systému WordPress co nejdříve. Návod jak provést aktualizaci manuálně v administraci redakčního systému naleznete níže v našem článku. Pokud byste potřebovali z důvodu změny verze WordPressu změnit verzi PHP můžete to provést sami v administraci hostingu. Aktuálně můžete verzi PHP nastavit na verzi 8.1 – koukněte na náš článek o PHP verzi 8.1 a návod jak změnit verzi PHP v administraci hostingu – PHP 8.1 – novinky a jak ji změnit […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *