fbpx Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Proč je vhodné aktualizovat WordPress na verzi 5.7?

2

I když je nová verze WordPressu 5.7 k dispozici pár týdnu stále velké množství uživatelů používá starší neaktuální verzi a aktualizaci odkládá na později. Připravili jsme si pro Vás článek, kde Vám ukážeme, jaké novinky Vás čekají v nové verzi WordPressu 5.7 a proč byste měli provést aktualizaci a WordPress 5.7 nasadit co nejdříve.

Zároveň si povíme, proč je vhodné udržovat WordPress, ale i pluginy a šablony aktuální a jak samotnou aktualizaci provést.

Aktualizace a bezpečnost

Základem bezpečného WordPress webu je pravidelná aktualizace. Aktualizovat byste měli jak jádro WordPressu, tak i všechny jeho doplňky, jako jsou pluginy a šablony.

U některých pluginů a šablon si můžete zvolit automatickou aktualizaci. To ale nedoporučujeme. Sice si tím usnadníte práci, ale je potřeba myslet i na zálohu, před provedením aktualizace.

To samozřejmě doporučuje i sám WordPress před aktualizací:

Pravidelné reporty o bezpečnostních hrozbách a nebo informace, jaké útoky lze použít na zastaralých verzích WordPressu, pluginů a šablon můžete sledovat na webu wpscan.com

 

WordPress 5.7 – novinky

WordPress 5.7 je první hlavní základní update pro rok 2021. WordPress poskytuje uživatelům v nejnovější aktualizaci více možností úprav editoru a pomáhá rychleji načítat web s větším důrazem na zabezpečení. Navíc je obohacen o nové a jasnější barvy, které mu dodávají modernější nádech.

Mezi nejdůležitější novinky WordPressu 5.7 patří:

  • Všestrannější editor
  • Lazy-load pro iframe
  • Snadnější migrace na HTTPS
  • Nové funkce souboru robots.txt

 

Nejnovější verze: WordPress 5.7
Tato verze dostala název po zázračné Esperanza Spalding, nový WordPress 5.7, alias „Esperanza“, svým upgradem přináší závan nového života – tak jej popisují vývojáři WordPressu. Obsahuje nové ovládací prvky a jasný nový vzhled.

Jednou z hlavních změn ve verzi 5.7 je nová výchozí paleta barev [odkaz na WordPress], která upřednostňuje jednoduchost. Paleta je kondenzována do sedmi základních barev a 56 odstínů. Barvy také splňují doporučení kontrastního poměru WCAG 2.0 při použití s bílou nebo černou.

Tato verze přináší několik nových funkcí spolu s 127 opravami chyb, 66 vylepšeními.

Mezi některé z nich patří:

  • Změny rozhraní přihlašovacích a registračních stránek
  • Několik úprav motivu Twenty Twenty-One
  • Správci nyní mohou uživatelům posílat odkazy na resetování hesla
  • Více způsobů, jak zjistit, zda je příspěvek veřejně viditelný

WordPress 5.7 také nadále zdokonaluje své zacházení s jQuery 3.5.1. Stejně jako WordPress se neustále přizpůsobuje, tak se přizpůsobuje i jQuery. Ale s aktualizací WordPress 5.7 si uživatelé všimnou méně obtěžujícího jQuery.

 

Vylepšení editoru

WordPress ví, že jeho uživatelé nejsou všichni zdatní v kódování a nebo vývojáři  a proto se zavázal usnadnit používání svého editoru.

Mezi nové funkce editoru patří:

  • Úprava velikosti písma na více místech místo přechodu na jinou obrazovku
  • Přetáhněte bloky a vzory do svých příspěvků přímo z vkládače
  • Automatické ukládání na opakovaně použitelné bloky, když kliknete na tlačítko aktualizace
  • Vylepšuje se na opakovaně použitelné bloky, aby byly jednodušší a stabilnější

Možnost Lazy-Load pro iFrames

Lazy-Load je nástroj, pomocí kterého můžete svůj web zrychlit. Namísto načítání celé webové stránky najednou způsobí lazy-load načítání, až když se uživatelé dostanou ke konkrétnímu obrázku nebo funkci.

Mnoho uživatelů WordPressu se k dosažení tohoto výsledku obrátilo na pluginy, ale platforma dohání poptávku. V aplikaci WordPress 5.5 bylo představeno lazy-load načítání obrázků a nyní verze 5.7 rozšiřuje možnost lazy-load i na prvky iframe.

Tato změna ovlivní pouze ty prvky, které poskytují atribut šířky a výšky. V opačném případě nebude funkce lazy-load prvků iframe fungovat.

 

Migrace z HTTP na HTTPS jedním kliknutím 

Migrace z HTTP na HTTPS je zásadní pro vylepšení SEO (optimalizace pro vyhledávače), protože vyhledávače preferují URL adresy  s HTTPS.  A WordPress Vám právě v této verzi usnadnil přesun URL adresy na HTTPS tím, že to uživatelům umožnil jediným kliknutím.

Místo toho, abyste museli kontrolovat, že jsou všechny vaše adresy URL přepnuty na HTTPS,  tak se o to tato aktualizace postará automaticky. Nemusíte tak používat externí pluginy a nebo si sami upravovat .htaccess.

 

Novinky pro Robots.txt

Soubor robots.txt je nedílnou součástí pro SEO na Vašem webu. Soubor robots.txt sděluje vyhledávačům, zda mají procházet váš web či nikoli.

V této aktualizaci WordPressu vám nové rozhraní API  umožňuje ovládat více funkcí souboru robots.txt. Můžete například zahrnout direktivy filtrů, které vám umožní ovládat velikost obrázku.

 

Jak aktualizovat WordPress

Ve WordPressu můžete snadno aktualizovat jak samotné jádro, tak šablony a pluginy zvlášť. Vše můžete provést přímo z administrace WordPressu.

Vše naleznete v odkazu Nástěnka -> Aktualizace

 

Aktualizace WordPressu

V horní části můžete aktualizovat jádro WordPressu:

Aktualizace pluginů

Aktualizaci pluginů naleznete na stejné stránce, jen v nižší části:

Aktualizace šablon

Aktualizaci šablon naleznete na stejné stránce, ale dole:

Závěr

Z důvodu bezpečnosti a funkčnosti je tedy vhodné mít WordPress a všechny jeho komponenty aktualizované, aby jste se nestali terčem nějakého útoku a nebo, aby se Vám nestalo, že Vám nějaký plugin přestane fungovat.

Velice vhodné je, aby web běžel i na nejnovější verzi PHP. O výhodách aktuálních verzí z důvodu rychlosti a zabezpečení jsme psali v článku PHP 8 – jak změnit a jaké má výhody? a následně Pozor na PHP 8! Na našich serverech podporujeme Multi PHP, to znamená, že si můžete verzi PHP vybrat v naší administraci a případně si verzi PHP přepnout na novější nebo např. z důvodu funkčností pluginů na předchozí verzi PHP. O Multi PHP jsme psali v našem článku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *