fbpx Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Proč vytvářet weby na WordPressu?

0

Jistě jste si již zvykli na to, že na našem blogu publikujeme články o WordPressu, používaných pluginech a zabezpečení. Většinou jsou tyto články pro uživatele, kteří WordPress již používají a mají s redakčním systémem nějaké zkušenosti. Náš dnešní článek je určen pro uživatele, kteří WordPress ještě nepoužívají nebo nemají s redakčním systémem žádné zkušenosti. Proč doporučujeme WordPress jako redakční systém na kterém začít tvořit webové stránky?

Webové stránky vytvořené na redakčním systému WordPress jsou dnes vidět na každé třetí internetové stránce na internetu. Ano čtete správně, až takhle je tento oblíbený redakční systém rozšířený. V dnešním článku si ukážeme, proč je vhodné vytvářet webové stránky na tomto redakčním systému. Jaké to má výhody, jaké můžete použít doplňky a jak je WordPress rozšířený celosvětově a jak si vede u nás.

Co je to WordPress?

WordPress je nejvíce rozšířený redakční systém na světě. Jedná se o platformu, která funguje na bází open-source čili bezplatného software s otevřeným zdrojovým kódem. Kolem WordPressu se je silná komunita fanoušků a vývojářů a to činí WordPress výjimečným. Podobně je na tom třeba i Drupal, Linux a nebo třeba Android. Obecně se open-source projekty těší velké oblibě.

 

Open-source x neznamená, že je zdarma

Poslední dobou se v médiích můžete dočíst, že weby vytvořené na redakčním systému jsou považovány za něco podřadného a něco, co je zdarma. To je samozřejmě velký omyl. Nástroj jako takový zdarma sice je, ale u spousty webů je nutná jistá modifikace a ladění celého systému. Tyto weby jsou většinou napojovány na složité databázové systémy a zde je opravdu nutný zásah do jádra WordPressu. Tyto zásahy mohou provádět pouze zkušení vývojáři a často jsou tyto akce spojené s mnohonásobně složitější prací, než je instalace WordPressu a vytvoření šablony.

 

WordPress u nás

Podle statistik z ledna roku 2021 se na českých doménách, které mají nějaký obsah a nejsou zaparkované, objevuje WordPress na více než 20% z nich. V porovnání s rokem 2019, kdy jsme tuto statistiku dělali naposledy, tak je zde vidět značný nárůst. V roce 2019 byl totiž WordPress pouze na 13% z nich.

 

WordPress ve světě

Ve světě je situace pro WordPress o mnoho lepší. Podle statistiky webu w3techs.com je WordPress nainstalovaný na více než 40% webů. WordPress se tedy těší velké popularitě nejen u nás, ale i v celém světě.

 

Rozšíření WordPressu

WordPress, stejně jako celá řada oblíbených redakčních systému, lze upravit pomocí rozšíření. Jedná se především o šablony (na vzhled) a pluginy (na funkčnost). Níže si popíšeme jednotlivá rozšíření..

 

Šablony

V současné době se v oficiálním repozitáři na webu WordPres.org nachází přes 8 200 šablon, které jsou zdarma ke stažení. Tyto šablony můžete stáhnout přímo přes WordPress.org a nebo v administrace Vašeho webu v Menu -> Vzhled -> Šablony

Vybrat si můžete podle zaměření (eshop, magazín, blog atd.) a nebo podle počtu sloupců apod.

Tisíce dalších šablon můžete zakoupit třeba na oblíbeném Themeforest.net

 

Pluginy

V oficiálním repozitáři na WordPress.org naleznete rovněž i pluginy (česky: rozšíření). Těch mají v databázi aktuálně neuvěřitelných 58 tisíc. Naleznete zde pluginy pro lepší zabezpečení, rychlost, úpravu obrázků, ochranu proti spamu a desítky dalších. Všechny jsou opět zdarma. Instalaci pluginů můžete provést stejně jako šablony, čili přes stažení z repozitáře a nebo přímo přes administraci WordPressu Menu -> Pluginy – Instalace pluginů

 

Zabezpečení + cache pluginy

Za zmínku stojí pluginy, které umožňují lepší zabezpečení WordPressu – ať už se jedná o dvoufázové ověření do administrace, rozšíření pro Google captcha, nebo o další nastavení, které weby ochrání proti útočníkům.

Další pluginy, které bychom rádi zmínili jsou pluginy, které zajistí rychlejší načítání samotného webu a to především jejich mobilních verzích. Tyto pluginy jsou v dnešní “mobilní” době důležité a málokterý web se bez nich obejde.

 

Buildery

Pomocí spousty builderů (nástrojů pro lepší editaci a úpravu webů) se WordPress stává použitelný pro větší masu lidí, kteří třeba nejsou natolik zdatní, aby si svůj web vytvořili od nuly. Tyto buildery pomohou jak začátečníkům, tak pokročilým uživatelům a velice jim usnadní práci. Mezi oblíbené buildery patří Gutenberg, Elementor či WPBakery. O builderech pro Vás připravujeme samostatný článek, kde si jednotlivé nástroje popíšeme a ukážeme vám, jak s nimi pracovat.

 

Instalace na jedno kliknutí – Gigaserver

Pomocí našeho instalátoru si můžete snadno nainstalovat WordPress na jedno kliknutí přímo u nás v administraci

Stačí si u Vaší domény v administraci zvolit, jaký redakční systém chcete nainstalovat:

Kliknutím na „Pokračovat“ potvrdíte umístění instalace a zvolíte „Instalovat„.

Pokud si nejste jisti instalací, nebo správným postupem, podívejte se na podrobnější návod v naší znalostní bázi: Automatické instalace open source systémů a nebo kontaktujte naši technickou podporu, která Vám ochotně pomůže s instalací redakčního systému na jedno kliknutí.

 

Snadná migrace

Pokud již nějaký web na WordPressu máte a nejste spokojeni se stávajícím hostingem, tak WordPress má řadu pluginů, které umožňují snadnou migraci na nový hosting. Například velice oblíbený plugin Duplicator stačí na starém hostingu nainstalovat do WordPressu a on Vám vytvoří instalační balíček, který obsahuje jak soubory Vašeho WordPressu (včetně galerie a dalších souborů), tak i samotnou databázi. Navíc vytvoří, již zmiňovaný, instalační balíček, který snadno spustíte na novém hostingu a on Vás provede snadnou instalací a web máte přesunutý během několika kliknutí. Pokud si s přesunem webu na Gigaserver nejste jisti, tak kontaktujte naši zákaznickou podporu, která Vám ochotně s migrací pomůže a nebo Vám web převede.

 

Závěr

Nebojte se tedy WordPress využít  na svém webu, i když je zdarma. Existuje do něj řada rozšíření a šablon, které z Vašeho webu na WordPressu mohou vytvořit dokonalý web. Rozsáhlá komunita “WordPressáků” vždy ochotně poradí se vším, co budete potřebovat. WordPress na světě využívá přes 60 milionů lidí – připojte se i Vy 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *