fbpx Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Proč měníme IP adresu u některých našich serverů

0

V uplynulých týdnech a měsících jsme některé naše zákazníky opakovaně informovali o tom, že je nutné provést změnu IP adresy pokud svou doménu směřují na naše servery prostřednictvím A záznamu nebo MX záznamu. Jednalo se o naše nejstarší webhostingové servery s označením wh01 – wh26, e-mailový server, starší virtuální managed a dedikované servery. Na těchto serverech došlo k přidání nové IP adresy z našeho IP rozsahu, kterou vlastní naše společnost. Původní IP rozsah byl dosud na serverech stále přiřazen a server tak fungoval jak na původní IP adrese tak i na nově přidělené IP adrese. Všichni zákazníci, kterých se uvedená změna týkala byli informování opakovaně e-mailem, zaslanou SMS zprávou a pokud ze strany zákazníků požadovaná změna v nastavení DNS nebyla provedena, tak jsme zákazníky kontaktovali i telefonicky, abychom s nimi nastavení probrali a případně jim pomohli.

Je třeba uvést, že uvedené změny se týkají zákazníků, kteří směrují své domény na naše servery  prostřednictvím A záznamu. Pokud jsou u domén správně nastaveny naše name servery 1.ns.gigaserver.cz, 2.ns.gigaserver.cz, 3.ns.gigaserver.cz a 4.ns.gigaserver.cz nebylo třeba provádět žádné změny v DNS nastavení.

Uvedené změny IP adres se týkají také provozu e-mailového serveru. V případě, že směřujete doménu na e-mailový server prostřednictvím MX záznamu je třeba tuto IP adresu změnit na novou IP adresu, kterou jsme Vám opakovaně zasílali prostřednictvím e-mailuProč uvedenou změnu děláme?
Některé naše starší servery wh01 – wh26 měly přidělenou IP adresu, kdy vlastníkem IP adresy bylo přímo datové centrum. Využívali jsme tyto IP adresy datacentra ještě předtím než nám byl přidělen náš vlastní IP rozsah, který jsme následně začali ihned využívat a proto se uvedená změna týká pouze části našich serverů. Klienti, kteří směřuji svou doménu prostřednictvím name serveru ns1.gigaserver.cz – ns4.gigaserver.cz se uvedená změna netýká a nemusí dělat žádnou změnu.

Změna A záznamu u www služeb
Pokud se Vás uvedená změna týká, zadejte novou IP adresu v DNS nastavení Vaši domény pro celou zónu či vybraný doménový záznam. IP adresu, kterou je třeba použít naleznete v námi zaslané e-mailové komunikaci nebo kontaktujte naši zákaznickou podporu, která Vám IP adresu obratem sdělíme.

Změna MX záznamu u e-mailových služeb
Změna se týká také našeho e-mailového serveru. V případě, že v rámci nastavení Vaší domény je nutné doménu směřovat na e-mailový server prostřednictvím MX záznamu jako doposud, nastavte u domény pro MX jmenný záznam mail.gigaserver.cz. U MX záznamu nenastavujte přímo IP adresu e-mailového serveru, ale pouze tento jmenný záznam mail.gigaserver.cz aby došlo v pořádku k migraci IP adres bez výpadku e-mailových služeb pro Vaši doménu. U vašeho A záznamu pro mail.vasedomena.tld nastavte prosím IP: 185.66.36.222.

Shrnutí konfigurace pro změnu MX záznamu
MX záznam domény s hodnotou mail.domena.tld směřujte nově na mail.gigaserver.cz
Pokud máte založen A záznam mail.domena.tld, který směřujete na IP adresu 85.118.128.3, prosím upravte IP adresu na 185.66.36.222

Kdy je potřeba změnu provést?
V rámci komunikace, kterou jsme Vám zasílali opakovaně e-mailem nebo SMS zprávou, jsme uváděli, že změnu v DNS nastavení je třeba provést co nejdříve. Dosud byla funkční jak původní IP adresa tak i nová IP adresa – pokud jste tedy změnu neprovedli tak dosud vše v pořádku fungovalo. Od dnešního dne 23. června 2022 dochází k provozu pouze na nových IP adresách a provoz na původních IP adresách byl zastaven. V posledních dnech jsme kontaktovali telefonicky několik zákazníků abychom je upozornili na požadované změny a nutnou úpravu v DNS záznamech pokud změnu dosud neprovedli. Na tuto změnu jsme připravovali uživatele od dubna 2022 a v současné době již nelze původní IP adresy dále využívat.

Jak můžete ověřit zda se Vás tato změna týká?
Ověřte zda jsme Vám zaslali v uplynulých měsících či týdnech e-mail či SMS zprávu ohledně uvedené změny u Vaší domény a změnu v DNS nastavení domény jste dosud neprovedli.
Náhledem do veřejného whois domény zjistíte zda doménu směřujete na naše name servery ns1.gigaserver.cz – ns4.gigaserver.cz. V případě, že naleznete u domény jiný jmenný záznam tak se Vás tato změna týká.

Jak mohu tuto změnu IP adresy či MX záznamu provést?
Kontaktujte svého registrátora domén a sdělte mu novou IP adresu na kterou je třeba A záznam či MX záznam směřovat.
Většina registrátorů umožňuje provést změnu prostřednictvím DNS správy, kde můžete změnu sami provést.
Můžete se obrátit na svého IT specialistu, který Vám změnu u domény provede.
Můžete kontaktovat i naši technickou podporu, kde Vám rádi poradíme jak je možné postupovat a změnu provést.

V případě, že máte ohledně uvedených změn další dotazy, kontaktujte naši zákaznickou podporu, kde Vám rádi poradíme.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *