fbpx Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Podpora MojeID u GIGASERVER.CZ

0

Určitě jste si všimli při přihlašování do administrace hostingových služeb na adrese https://admin.gigaserver.cz, je nyní možné se přihlásit prostřednictvím služby MojeID. Ano, nově podporujeme pro přihlašování službu MojeID a pokud jste se s MojeID dosud nesetkali tak Vám v dnešním článku službu mojeID rádi představíme. Ukážeme Vám, jak službu založit, jaké má výhody, jak s její pomocí založit nový webhosting, jak ji propojit s účtem u GIGASERVER.CZ a kde po propojení spravovat kontaktní údaje.

Co je služba MojeID?

MojeID je služba, která dovoluje uživatelům zřídit si a centrálně spravovat svoji internetovou identitu.
S tou se pak uživatelé mohou přihlašovat na webových stránkách, které tuto službu podporují, bez nutnosti registrace a vytváření dalších přihlašovacích údajů. MojeID je zcela zdarma a jeho založení zabere jen pár minut. S ověřenou totožností a s bezpečnostním klíčem je možné účet používat i pro přístup k elektronickým službám veřejné správy.

Služba MojeID byla spuštěna v roce 2010. Je provozována sdružením CZ.NIC, které je správcem národní domény .cz a provozovatelem národního kybernetického bezpečnostního týmu CSIRT. Od roku  2020 je uživatelům umožněno využívat MojeID pro přihlašování k elektronickým službám veřejné správy.

 

Výhody MojeID

Služba MojeID je zcela zdarma, včetně bezpečnostního klíče (potřebného k autorizaci, že jde opravdu o Vaší osobu a k napojení NIA ID).

MojeID má nejširší možnosti využití. Nabízí bezkonkurenčně nejvíce partnerských služeb. S eObčankou, NIA ID, bankovní identitou ani s jinými prostředky se nemůžete přihlašovat buď k žádným komerčním službám nebo k výrazně menšímu počtu než s MojeID.

Získáte službu doménový prohlížeč. Ta nabízí správu domén .CZ přehledně na jednom místě. Držitelé více domén mohou zkontrolovat jejich stav a zjistit, do jakého data jsou zaplacené, u kterého registrátora lze prodloužit jejich platnost nebo ověřit, které domény jsou chráněny technologií DNSSEC.

S MojeID se můžete připojovat na systémy státní správy, viz. veřejná správa.  Jde především o:

  • Portál občana – zobrazení aktuálního stavu bodového konta řidiče včetně historie trestných bodů, výpis z Rejstříku trestů a další.
  • Přístup na portál zdravotní pojišťovny, České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), eReceptu, k registraci drona u Úřadu pro civiliní letectví.
  • Přístup ke Katastru nemovitostí, k daním online (mojedane.cz), k datové schránce.
  • Přihlašování přes MojeID bez dalších hesel.
  • Službu podporují stovky dalších webů – Alza.cz, CZC.cz, denik.cz, ROOT.cz, CSFD.cz a další. Celý seznam naleznete zde.

Momentálně se eGoverment  začíná rozvíjet a online služby, u kterých MojeID můžete využít, neustále přibývají.

 

Napojení na NIA

Abyste službu MojeID mohli využívat naplno, je třeba mít ověřený účet s napojením na NIA (portál národního bodu pro identifikaci a autentizaci). To Vám umožní přístup k většině elektronických služeb veřejné správy (portál občana, portály zdravotních pojišťoven, datové schránky, ePortál ČSSZ, online účet pro nákup státních dluhopisů a dalších). Ověření a identifikace účtu je snadná, stejně jako jeho založení. Lze ji provést z pohodlí domova v uživatelském MojeID účtu. Celý postup jak na to pro Vás připravujeme v dalším článku.

 

Založení MojeID

K založení účtu potřebujete pouze internet, e-mail, telefon a pár minut času. Nejsnadnější cesta k založení je přímo na webu www.mojeid.cz.

Po vyplnění požadovaných údajů kliknete na „Založit účet“ a budete vyzváni k zadání PIN1 a PIN2, které Vám přijdou na kontaktní e-mail a SMS na zadané telefonní číslo.

Po zadání PIN1 a PIN2 budete vyzváni k nastavení hesla.

  • Heslo musí mít délku aspoň 8 znaků.
  • Vaše heslo musí obsahovat znaky alespoň ze 3 z následujících 4 skupin: číslice, malá písmena, velká písmena, ostatní znaky.
  • Heslo nemůže být příliš podobné jinému údaji ve vašem účtu.
  • Vaše heslo nemůže být takové, které je často používané.

Po nastavení hesla budete mít Váš účet mojeID k dispozici.

 

V dalším článku si ukážeme, jak zřídit službu na GIGASERVER.CZ s využitím MojeID. Pokud máte ohledně vytvoření nového MojeID účtu nějaké otázky kontaktujte naši technickou podporu, kde Vám rádi poradíme.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *