fbpx Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

IDN domény – domény s diakritikou

5

V dnešním článku bychom Vás rádi seznámili s pojmem IDN domény. Česky řečeno domény s diakritikou (háčky, čárky, speciální znaky).

Co jsou IDN domény

Klasické domény, které běžný uživatel na internetu vidí, obsahuji názvy bez diakritiky a psané běžnou latinkou. IDN domény obsahují naopak obsahují háčky a čárky a znaky jiných písmen, než z latinky.

Příklady IDN domén

IDN u nás

Jedinou českou IDN doménou je doména háčkyčárky.cz , kterou vlastní sdružení CZ NIC a na které publikuje informace týkající se zavedení resp. nezavedení IDN domén v České republice.

IDN ve světě

Ve světě nejsou IDN nic neznámého, najít můžeme například domény typu:

  • www.даль.com
  • www.jürgen-böhm.de
  • www.茶.co.jp

 

Proč nemáme IDN domény?

CZ NIC jako správce národní domény potvrzuje, že jejich systémy jsou připraveny na zavedení IDN i v České republice resp. IDN domén fungujících na .CZ doméně. IDN domény však nebyly doposud zavedeny pro nezájem uživatelů. CZ.NIC pravidelně realizuje průzkum s dvouletým intervalem, kde zájem uživatelů zjišťuje. Od roku 2004, kdy tento průzkum probíhá však stále většina respondentů tohoto průzkumu registru odpovídá, že nepodporuje a nepreferuje česká diakritická znaménka v názvech domén druhé úrovně. Pokud se podíváme na poslední průzkum z roku 2014 tak na otázku zda by uživatel akceptoval doménový název druhé úrovně s českými diakritickými znaménky odpovědělo:

46 % respondentů nepodporuje a nepreferuje česká diakritická znaménka v názvech domén druhé úrovně
9 % respondentů má v otázce českých diakritických znamének v názvech domén druhé úrovně nevyjasněný postoj
45 % respondentů podporuje a preferuje česká diakritická znaménka v názvech domén druhé úrovně

Je třeba se ale podívat jak se postoj uživatelů v průběhu jednotlivých let mění. V roce 2004, kdy CZ NIC tento průzkum poprvé prováděl, tak na otázku zda by měl uživatel zájem o zavedení názvů domén druhé úrovně s českými diakritickými znaky odpovědělo:

3 % dotazovaných odpovědělo rozhodně ano
21 % dotazovaných odpovědělo spíše ano
35 % dotazovaných odpovědělo spíše ne
41 % dotazovaných odpovědělo rozhodně ne
(jedná se o výsledky průzkumu, kde odpovídali vlastníci domén) kompletní výsledky průzkumů v jednotlivých letech si můžete prohlédnout zde: 2004 organizace a jednotlivci2006 organizace2006 jednotlivci2008 organizace2008 jednotlivci2010 organizace2010 jednotlivci2012 organizace2012 jednotlivci2012 vlastníci domény2014 organizace2014 jednotlivci2014 vlastníci domény2016 organizace2016 jednotlivci2016 vlastníci domény

Za deset let, kdy CZ NIC realizuje tento průzkum ohledně IDN domén se tedy názor dotazovaných podstatně proměnil – v roce 2004 preferovalo IDN domény celkem 24 % dotazovaných. O 10 let později by 45 % dotazovaných podporovalo a preferovalo diakritiku v českých doménách. Výsledek je ve skutečnosti však stejný – .CZ doména s diakritikou si nemůžete objednat a zaregistrovat.

CZ NIC rovněž argumentuje tím, že se IDN domény mohou špatně psát do adresního řádku a že běžný uživatel již pochopil, že www adresy se píší bez diakritiky.

Typo-squatting

CZ NIC varuji rovněž na útoky, které nazýváme typo-squatting. Jedná se o útok, který cílí na uživatelskou neznalost či nepozornost. Jedná se především o to, že si útočník vytipuje doménu, a zaregisruje překlepovou.

Ve zkratce může jít třeba o registraci domény gygaserver.cz namísto naší gigaserver.cz
Pokud by útočníkova stránka vypadala stejně, jako ta naše, tak by mohlo dojít k oklamání návštěvníka a například k pokusu o vylákání osobních údajů za pomocí registrace, nebo přihlášení na webu. O těchto útocích a pokusech o podvod často informují různé banky a další instituce, kde únik údajů je velkým rizikem pro všechny podvedené uživatele.

Jak poslední ankety dopadly se můžete přesvědčit níže.

Jednotlivci

Organizace

Podle grafů je jasné, proč se zatím se zavedením IDN domén u nás nepočítá..

 

A jaký je náš názor na IDN domény

Obecně vzato nejsme proti tomu, aby byly IDN domény nasazeny – nicméně pouze za jasných pravidel. Chtěli bychom, aby nedošlo k omezení práv vlastníků současných domén. tj aby si nemohl kdokoliv registrovat doménu hračky.cz , když někdo jiný vlastní doménu hracky.cz

Za předpokladu, že by se toto ošetřilo ze strany CZ NIC, tak by to mohlo fungovat. Je třeba si ale na rovinu říci, že zastoupení IDN domén a jejich oblíbenost je minimální – je to v řádu jednotek procent na jednotlivý registr.

A co Vy? Chtěli byste .CZ doménu, která by obsahovala háčky a čárky?

  1. Mě by zajímala praxe. Pokud by majitel hracky.cz měl nárok na hračky.cz a ostatní majitelé jiných domén na ty své domény s diakritikou. Kolik je reálné volných domén s diakritikou k registraci? Tedy domény, kde nehrozí střet zájmů.

    No a osobně si myslím, že BFUčkům je to jedno, protože většinou zapisují adresu do vyhledávacího pole Seznamu nebo Google.

  2. Filip Jirsák Filip Jirsák

    Jsem jednoznačně pro IDN, připadá mi ostuda, že už to podporují generické domény, spousta národních domén, jenom .cz, kde to má mnohem větší význam, pořád ne. Díky, že jste se pustili do osvěty, když CZ.NIC zatím dělá osvětu proti IDN, a pak se hrozně „diví“, že anketa pravidelně vychází proti IDN.

    Pokud budou povoleny jen znaky používaná v češtině (tj. česká a slovenská abeceda plus nějaké přehlásky), homografový útok nehrozí. Pokud bude mí vlastník ASCII domény automaticky a zdarma nárok na registraci všech „oháčkovaných“ domén, pro vlastníky domén s tím nebudou spojené žádné náklady navíc, a pro CZ.NIC jen minimální. Úplně ideální by bylo, kdyby majitel té ASCII domény měl právo od ní nějakou IDN (nebo skupinu domén) oddělit a říci, že může mít samostatného vlastníka ( a pak už by se tahle skupina také zvlášť platila). Tj. např. majitel domény hracky.cz by měl také hračky.cz a tam by měl e-shop, ale mohl by třeba nějaké ženské sportovní organizaci věnovat nebo prodat hráčky.cz – a ta doména už by si pak žila svým vlastním životem, byla by na hracky.cz nezávislá.

  3. Miroslav Vaněk Miroslav Vaněk

    Za mě ne. Lidi jsou zvyklý psát domeny bez háčků a čárek, vznikaly by určitě ty problémy, že jsou zavedeny hracky.cz a někdo by udělal hračky.cz a lezl by do zelí staré zavedené doméně. A pokud by si to chtěli majitelé ošetřit tak by vznik domen s diakritikou udělali jen to že by bylo hodně duplikatnich domen se stejným obsahem stránek s těmi bez háčků. Myslím že tohle nikomu nechybi když to doted funguje už takhle. Hodně stránek a firem chce být lehce dostupná i pro nečeský trh a svět a kdo ze zahraničí by pátral jak se dělá ten či onen znak. Osobně jsem rád že na jedné klávesnici dokážu bez přepínání jazyků a přelepek na klávesách se dostat kdekoliv kde chci i na zahraniční weby. Psát azbukou www stránku bych ani nedokázal. Je to omezující, když tady funguje do ted standardní znaková sada.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *