fbpx Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Potíže s doručováním i příjmem e-mailové pošty – expirace domény spamcop.net

1

Vážení zákazníci,

dnes 31. ledna 2021 jsme zjistili, že došlo k expiraci domény spamcop.net. Tato služba poskytuje tzv. DNSBL – DNS blacklist pro ověřování IP adres, zda nejsou zdrojem spamů pro příchozí e-mailové zprávy.

Náš server a milióny dalších emailových serverů po celém světě využívá spamcop.net k ověření legimity e-mailů, které jsou přijímány e-mailovým serverem. Ověření probíhá prostřednictvím DNS dotazu. Například pokud chcete ověřit IP adresu 11.22.33.44 – emailový server se zeptá prostřednictvím DNS na zónu 44.33.22.11.bl.spamcop.net. Pokud DNS vrátí, že záznam existuje, znamená to, že blacklist tuto IP adresu eviduje jako zdroj spamů.

Bohužel došlo k situaci, kdy provozovatel spamcop.net doménu zapomněl prodloužit, doména začala expirovat a byla registrem zaparkována. Celá zóna spamcop.net vracela pozitivní výsledek s IP adresou na reklamní parkovací stránku.

Na našem e-mailovém serveru jsme ověřování prostřednictvím tento blacklist nyní vypnuli. To znamená, že nekontrolujeme příchozí e-mailové zprávy prostřednictvím spamcop.net. Bohužel nemůžeme ovlivnit doručování odchozí e-mailové pošty, které z našeho serveru odešlete na další servery a tyto servery spamcop.net jako kontrolu příchozí pošty nadále používají. Je možné, že po odeslání e-mailu obdržíte hlášku:

Client host [85.118.128.3] blocked using bl.spamcop.net

IP adesa 85.118.128.3 patří našemu e-mailovému serveru. V tomto případě prosíme opakujte odeslání e-mailu později s odstupem několika hodin. V době psaní tohoto příspěvku již vlastníci služby spamcop.net provedli prodloužení domény a doména již neexpiruje. Po obnovení domény spamcop.net bohužel potrvá několik hodin než se DNS servery domény opět zpropagují zpět do DNS zóny. 

Uvedená chyba v doručování zpráv není způsobena naší společností. Ihned jakmile jsme uvedenou situaci zjistili, tak jsme dočasně vypnuli kontrolu spamcop.net pro příchozí e-mailové zprávy aby byly e-maily doručovány. Nejsme však schopni ovlivnit odeslání e-mailových zpráv a kontrolu odeslané pošty z našeho e-mailového serveru na cizí příchozí e-mailové servery.

Pokud byste se setkávali s uvedenou chybou (Client host [85.118.128.3] blocked using bl.spamcop.net) po odeslání e-mailové zprávy s odstupem času i nadále tak prosím kontaktujte naší zákaznickou podporu.

 

  1. […] Jako první přišel i se samostatným článkem Gigaserver, který píše: Potíže s doručováním i příjmem e-mailové pošty – expirace domény spamcop.net […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *