fbpx Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Jak se zbavit Gutenberga

3

Od verze 5.0. se v redakčním systému objevil nepopulární Gutenberg editor, který nahradil stávající editor příspěvků ve WordPressu. Řada uživatelů kvůli tomu neaktualizovala svůj WordPress na verzi 5.0. a vyšší.

Tento plugin se netěší moc velké oblibě mezi uživateli, jenže řada uživatelů si neuvědomuje, že když nebudou aktualizovat WordPress na novější verze, tak mohou v budoucnu čelit bezpečnostním rizikům, které s sebou nese neaktuální systém. Na webu wpvulndb.com si můžete prohlédnout jaká bezpečností rizika obsahují starší verze WordPressu.

Další problémy s Gutenbergem mohou nastat například u starších neaktualizovaných šablon. V tomto případě Gutenberg neumí (není kompatibilní s danou šablonou) editovat příspěvky na těchto šablonách.

 

Jak se zbavit Gutenberga

Úprava functions.php

Pár dní po vydání aktualizace 5.0. se začaly objevovat různé tipy, jak odstranit Gutenberga a opět používat klasický editor i v nových verzích WordPressu.

Někteří doporučují upravit pouze soubor functions.php a to následujícím kódem:

add_filter('use_block_editor_for_post', '__return_false');

Tento postup nedoporučujeme uživatelům, kteří si nejsou jisti, co tento kód dělá a jak jej do souboru functions.php vložit.

 

Použití pluginu

Jednodušší způsob, jak deaktivovat Gutenberg plugin a používat klasický editor ve WordPressu je použití pluginu Klasický editor(Classic Editor), který je umístěn na oficiálních stránkách redakčního systému WordPress a v současné době je nainstalován na více než 4mil. instalacích a patří mezi nejstahovanější WordPress pluginy

Tento plugin můžete stáhnout a aktivovat přes administraci WordPressu v menu Pluginy->Instalace pluginů

 

Plugin stačí nainstalovat, aktivovat a můžete opět používat klasický editor.

Další návody a tipy můžete sledovat v naší znalostní bázi v sekci WordPress.

  1. I přes uvedený postup deaktivace Gutenberga a opětovné instalace Klasického editoru mi zůstává Gutenberg „viset“ ve wordpress editoru a nabízí se jako jediný možný pro použití. Jak se ho tedy zbavit natrvalo?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *