fbpx Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Jak na zrychlení načítání vašeho webu? – PHP 7.3 Vám s tím pomůže

1

V dnešním článku bychom vám rádi uvedli pár příkladů, proč je důležité mít weby na serverech s aktuální verzí PHP. Ukážeme si příklady rychlosti aplikací v jednotlivých verzích a redakčního systému WordPress. Vybrali jsme pro testování verze 5.3 a 7.3.

Aktuální verze PHP

Především pro bezpečnost je vždy doporučováno, aby weby byly vždy umístěny na aktuální verzi PHP, která vyšla ve stabilní verzi. Aktuálně (červen 2019) je to verze 7.3.5. Na starší verze se již nemusí pravidelně provádět bezpečnostní opravy. Například pro velmi populární verzi 5.6. skončila podpora 31.12.2018 viz. oficiální stránky PHP

Pokud jste zákazníkem naší společnosti, tak Vás můžeme zdarma přesunout na server, který tuto verzi PHP má. Stačí pro to kontaktovat naší technickou podporu, která Vás na nový server ráda přesune a to zcela zdarma.

Test PHP verzí

Pro porovnání jsme si vybrali nejstarší a nejnovější verzi PHP, kterou na našich serverech poskytujeme a to verzi 5.3 a 7.3. Testovali jsme na serverech se stejnou konfigurací a zátěží a jen s rozdílnou verzí PHP.

Testovali jsme rychlost na redakčním systému WordPress, protože je to nejrozšířenější redakční systém na světě a použili jsme plugin WPPerformanceTester.

WPPerformanceTester testuje matematické operace, manipulace se stringy a práci s řetězci a monitoruje čas, za který se vše spočítá.

Dále jsme vyzkoušeli ještě nezávislý PHP test, který běží mimo WordPress pro objektivnější výsledky.

PHP 5.3.

Informace

PHP 5.3. byla oficiálně vydána 30.června 2009 a její podpora skončila v září roku 2014. Znamená to, že pro tuto verzi PHP již nejsou vydávány bezpečnostní opravy a nikdo se jí „nevěnuje“. Je tedy z bezpečnostního hlediska velmi nebezpečné weby na této verzi PHP provozovat. Přesto některé naše starší servery tuto verzi PHP mají stále nainstalovanou z důvodu, že některé aplikace našich zákazníků jsou funkční pouze na této starší verzi PHP 5.3 a správce webu prozatím neprovedl aktualizaci aplikace tak, aby byla funkční i na novější a bezpečnější verzi PHP.

Výsledky testů

PHP 7.3.

Informace

Jedná se o nejnovější používanou a stabilní verzi PHP. Byla vydána 6. prosince 2018 a můžete si jí rovněž vyzkoušet i na našich serverech.

Výsledky testů

Shrnutí

Jak můžete vidět, tak scripty se na novějších verzích PHP načítají rychleji. Lehce si tak můžete odvodit, že pokud Váš web bude schopný fungovat i na verzi PHP 7.3, tak bude o poznání rychlejší.

V našem případě test ukázal, že uvedené úkony byly rychlejší skoro o 2 vteřiny v pluginu pro WordPress a u scriptu v PHP byl rozdíl dokonce neuvěřitelných 5 vteřin.

Což u běžných aplikací může znamenat zrychlení o několik vteřin.

Aktuální verze PHP má navíc zajištěnou bezpečnostní podporu na rozdíl od starších verzí PHP.

Pokud tedy máte zájem o přesun Vašich webů na server s nejnovější verzí PHP, tak kontaktujte naší technickou podporu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *