fbpx Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

SPF záznam Vás uchrání proti „podvrženému“ spamu z Vaší domény – nově v administraci

1

DNS záznamy typu SPF (Sender Policy Framework) jsou specifickým typem TXT záznamu. Slouží k ověření odesílatele e-mailu. Konkrétně ověřuje, zda je poštovní server odesílatele autorizován odesílat e-maily pro danou doménu, ze které byl email odeslán. SMTP protokol umožňuje odeslat email s libovolnou zdrojovou adresou. To využívají spammeři, kteří často používají falešné adresy. Je potom obtížné vysledovat zprávu zpět k odesílateli a tak je je skryta identita spammera. Tato technika se také používá u phishingu, kdy se útočník snaží ze své oběti vylákat osobní údaje. Toho docílí odesláním emailu, který se tváří jako pošta např. od banky. SPF záznam umožňuje majiteli internetové domény určit, které počítače mohou odesílat poštu s adresou odesílatele této domény – tzn. s aktivním SPF záznamem není možné poté zaslat e-mail s podvrženou e-mailovou adresou např. z Vaší domény.

Pokud potřebujete SPF záznam nastavit, stačí se přihlásit do administrace a otevřít sekci „E-maily“. Následně klikněte na tlačítko „VYP/ZAP“.

SPF záznam 20140520

Tímto nastavením docílíte toho, že autorizujete mail server Gigaserver.cz a server, kde jsou umístěna data z Vaší domény. Pokud bude odesílat jménem Vaší domény emaily neautorizovaný server, dojde k tomu, že na straně příjemců mohou být takové zprávy označeny jako spam, případně rovnou smazány. Proto je také před nastavením nutné ověřit, zda skutečně nepoužíváte jiný server pro odesílání Vašich zpráv. Například SMTP server poskytovatele připojení k internetu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *