fbpx Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Přečtěte si jak funguje naše virtualizace hardware, kterou používáme pro naše služby.

1

Od roku 2012 používáme virtualizaci od společnosti VMWare. V tomto článku bychom vám rádi popsali výhody virtualizace a jaké to má výhody pro naše zákazníky.

Už je to skutečně dlouho, kdy jsme v datacentru několik hodin instalovali nový server. Server pro naše webhostingové zákazníky jsme ve skutečnosti připravovali dříve, než před samotnou instalaci serveru v datacentru. Pokud jsme zjistili, že samotný webhostingový server bude již zaplněn nebo hrozí jeho přetížení, bylo nutné připravit nový hardware. Vše začínalo tím, že jsme u prodejce objednali hardware, což znamenalo vybrat kompatibilní serverové komponenty a čekat několik dní, v některých případech i několik týdnu, než nám dorazí do datacentra. Poté musel do datacentra vyrazit technik a server připravit, nainstalovat ho a připravit pro provoz webhostingu. Od objednávky serveru, až po umístění na nový server, uplynulo při optimistické variantě několik dní. Pokud některý hardware nebyl dostupný u prodejce, tak mohlo uplynout i několik týdnů, než se z nového serveru načetl první bajt webových stránek našeho zákazníka. Jsme rádi, že tato doba je skutečně pryč 😊.

Virtualizace od společnosti WMware

Od roku 2012 používáme virtualizaci od společnosti WMware a to výhradně společně s hardwarem společnosti Hewlett Packard Enterprise (HPE) a celý proces, od přípravy serveru po umístění serveru do samotné produkce, nám trvá maximálně několik minut. Je tomu tak právě díky komletní virtualizace celé infrastruktury. Naši technici tak primárně již nemusí pro spuštění nových služeb a aplikací instalovat a konfigurovat HW. Technik si z pohodlí kanceláře pouze řekne, kolik prostředků (vCPU, RAM, SSD úložistě) chce aplikaci poskytnout. To vše pro nás znamená významnou úsporu v čase.

Virtualizace je pro nás obrovskou výhodou nejen při instalaci nového serveru, ale i v celkové flexibilitě alokování prostředků. Pokud některý server potřebuje okamžitě navýšit výkon, třeba z důvodu nečekané reklamní kampaně, tak ho má navýšený do několika vteřin. Stačí k tomu pár kliknutí administrátorů. Velmi často takto řešíme požadavky našich zákazníků, kteří využívají virtuální servery a např. v průběhu vánočního období potřebují odbavit několikanásobný nápor nakupujících zákazníků. Další situace je např. náš zákazník, který má o víkendu reklamní spoty v televizních vysílání a očekává až stonásobnou návštěvnost, než je běžné na svých webových stránkách po odvysílání reklamního spotu. Stačí nás kontaktovat a my na dobu několika dní navýšíme výkon serveru tak, aby vše hladce proběhlo. Pokud by toto zákazník řešil před 10 lety znamenalo by to téměř neřešitelnou výzvu našich administrátorům, kteří server spravují.

A proč Vám to všechno vlastně píšeme? Důvodem, proč vznikl tento článek bylo původně to, že jsme Vás chtěli upozornit na probíhající výpadek hardware na jednom našem serveru (jednoho z mnoha nodů ve virtualizaci). Došlo k tomu, že jeden server přestal pracovat z důvodu jeho poruchy – nicméně ve skutečnosti žádný z našich zákazníků tuto poruchu nemohl ani zaznamenat. Virtualizace v tomto případě detekovala nedostupnost jednoho našeho serveru, který pracuje v clusteru. Pár vteřin potom, co server přestal odpovídat se naše virtualizace postarala o restartování všech virtuálních strojů na jiných nodech clusteru. Ve výsledku tak došlo k přesměrování výpočetní kapacity na jiný fyzický stroj a také k jejímu rozložení na ostatní servery – to vše virtualizace během několika vteřin sama provede, aniž by jej musel kdokoliv obsluhovat. Nejlepší na tom je to, že systém sám pošle upozornění z datacentra na našeho dodavatele hardware o tom, že je něco v nepořádku. Dle zaslaného upozornění poté dojde k automatickému objednání poškozených komponent a následné návštěvě technika, který provede výměnu komponent v datacentru. Následně nám server opět zezelená ve virtualizaci a výpočetní kapacita se realokuje zpět dle původního rozložení.

A jak by se podobný výpadek řešil několik let zpět?

V případě, že by se jednalo o fyzický server, tak by to znamenalo instalaci operačního systému, instalaci aplikací, mnohdy obnovu ze zálohy, konfiguraci stoje apod. Tento výpadek by trval řádově několik hodin. Samozřejmě by záleželo na typu závady. Někdy stačilo i vyměnit disky do jiného serveru – ale při násobků fyzického HW to byla poměrně výzva udržet stejné modely v rámci celého řešení. Virtualizace toto zvládne za několik vteřin bez dlouhodobého výpadku.

V rámci naší virtualizace nemyslíme jen na ztrátu výpočetního výkonu. Celá infrastruktura je kompletně redundantní. Pokud nám tedy vypadne síťový prvek – stále se nic neděje a vaše aplikace běží dál. Pro uložení klientských dat využíváme SSD storage od HPE 3PAR , jde o velmi robustní řešení o kterém jsme psali již dříve zde na blogu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *