fbpx Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Pozor na PHP 8!

3

V minulém článku jsme Vás informovali o možnosti přesunu webů na novou verzi PHP a to verzi s pořadovým číslem 8. Článek se jmenoval PHP 8 – jak změnit a jaké má výhody? A dnešním článkem trošku doplníme již publikované informace, protože pro Vás máme malé upozornění.

To, že si necháte přesunout web na novou verzi PHP, Vám může způsobit menší komplikace. Ničeho se ale nebojte, nejde o nic závažného, ale v rámci plné informovanosti, bychom Vám rádi vysvětlili, jaké problémy mohou v určitých případech nastat.

 

Aktualizovat, aktualizovat, aktualizovat

Ano, řeč je opět o aktualizacích. Dokola omílaná věc, kterou někteří uživatelé a vlastníci webů podceňují. V případě, že nebudete pravidelně aktualizovat Vaše weby, redakční systémy, nebo pluginy, tak se tím můžete vystavit bezpečnostnímu riziku. Neaktualizované a zastaralé verze těchto systémů a doplňků, mohou případným útočníkům otevřít vrátka k celému Vašemu webu. Hrozí zde kromě kompletního smazání obsahu i využití Vašeho webu k nekalým praktikám např. phishingu, nebo rozesílání spamu, či dokonce využití webu na BOTnet.

Proto i přesun Vašeho webu by měl být podmíněn kompletní aktualizací Vašeho webu a jeho doplňků či redakčních systémů. V dnešním článku si proto povíme, jaké nejnižší verze redakčních systémů (WordPress, Drupal, Joomla) lze provozovat na nejnovější verzi PHP bez sebemenších problémů.

 

PHP 8 a WordPress

WordPress na svých oficiálních stránkách uvádí, že až verze s pořadovým číslem 5.6. je plně kompatibilní s verzí PHP 8.

Vzhledem k tomu, že PHP 8 je nová majoritní verze, bylo zapotřebí změnit i přístup ke zpětné kompatibilitě tzn. aby i WordPress 5.6. fungoval i na starších verzích PHP. Některé funkce a příkazy byly v PHP 8 úplně zrušeno, takže se na tento problém museli vývojáři zaměřit.

Aktualizace WordPressu na verzi 5.6.

Aktualizace pluginů

Před tím, než začnete s aktualizací je potřeba zkontrolovat i kompatibilitu pluginů – zda jsou plně funkční i na verzi 5.6. nebo na té, na kterou hodláte Váš WordPress aktualizovat.

Pro jakou verzi WordPressu je plugin určený naleznete v oficiálním repozitáři na WordPress.org. Tady si vyhledáte svůj plugin a podíváte se v jeho detailu:

Aktualizace WordPressu

Aktualizaci WordPressu můžete snadno provést ve Vaší administraci pod odkazem Nástěnka– > Aktualizace

Po aktualizaci Vám WordPress automaticky vypíše, že se aktualizace provedla bez problémů:

A přesměruje Vás na uvítací obrazovku:

 

Tím ale Vaše práce nekončí. Je potřeba aktualizovat i pluginy. Přejděte tedy do sekce Pluginy. U každé nabízené aktualizace Vám WordPress přímo ukáže, jak je na tom daný plugin a jeho kompatibilita s aktuálně používanou verzí WordPressu (v našem případě verze 5.6.).

Aktualizovat doporučujeme vždy POUZE ty pluginy, které jsou kompatibilní s Vaší verzí WordPressu, abyste docílili plné funkčnosti. Starší verze nemusí fungovat správně.

 

 

PHP 8 a Drupal

Jako další redakční systém, který je rovněž velice populární jsme zvolili Drupal. Drupal na svých stránkách uvádí, že jeho verze zatím nejsou plně kompatibilní s PHP 8 viz. článek Drupal 8.9 and Drupal 9.0 marked incompatible with PHP 8.

Drupal rovněž uvádí, že plně kompatibilní verze redakčního systému s PHP by měla být od verze 9.1. Vývojáři uvádí, že jádro bude plně kompatibilní, ale že některé doplňky nemusí plně fungovat. Vzhledem k tomu, že PHP 8 byla vydána teprve nedávno, tak vývojáři uvádí, že na tomto pracují a budou tyto informace postupně doplňovat.

 

PHP 8 a Joomla

Joomla by podle informací z joomla.org měla být kompatibilní s PHP 8 od verze, která je v současné době nejnovější tj. verze 3.9.23

PHP 8 a PrestaShop

Prestashop zatím v poslední verzi 1.7. uvádí, že je plně kompatibilní s verzí 7.1. a vyšší. Nicméně o PHP 8 není nikde zmínka. Na jejich fóru se nějaká informace objevila, že by PrestaShop mohl být kompatibilní s PHP 8 od verze 1.7.9., ale nikde není uvedeno, kdy by tato verze měla vyjít.

 

Pokud tedy používáte nějakou starší verzi WordPressu a chtěl byste plně využívat PHP 8, tak doporučujeme aktualizovat jádro WordPressu na verzi 5.6 která je plně kompatibilní s PHP 8. Pokud si s nějakou aktualizací nejste jistí a nebo nevíte jak ji provést, tak kontaktujte naši zákaznickou podporu, kde Vám rádi pomůžeme.

  1. […] gigaserveru a článku Pozor na PHP 8! jsme se podívali na problematiku převodu redakčních systémů na novou verzi PHP. Ne všechny […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *