fbpx Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

NEZABEZPEČENO u webových stránek

0

Zobrazuje se Vám v prohlížeči „NEZABEZPEČENO“ u Vašeho, nebo cizího webu?

Google začal bojovat proti webům, které běží na zastaralých SSL certifikátech (vydaných před 1. prosincem 2017) a nebo nemají SSL nainstalované vůbec. Pokud se Vám v prohlížeči (nejen v Chrome, ale i třeba v Mozille aj.) zobrazuje „NEZABEZPEČENO“, tak má web zřejmě ještě starý SSL certifikát a nebo jej nemá vůbec.

Co je SSL a k čemu slouží?

Protokol SSL (Secure Sockets Layer)  se nejčastěji využívá pro bezpečnou komunikaci s webovými servery pomocí HTTPS, což je zabezpečená verze protokolu HTTP. Po vytvoření SSL spojení (session) je komunikace mezi serverem a klientem šifrovaná, a tedy zabezpečená.

Využití SSL se doporučuje všem internetovým stránkám, které nějakým způsobem pracují s citlivými údaji uživatelů (nyní díky GDPR ještě aktuálnější). Mohou to být internetové obchody, kde zákazník zadává své kontaktní údaje, popř. zde rovnou platí kartou. Weby, přes které uživatel přistupuje vzdáleně ke své poště, nebo jakékoliv stránky, které využívají přihlášení pomocí uživatelského hesla a jména (internetové bankovnictví, administrace aj.).

Více o SSL naleznete v naší znalostní bázi pod odkazem Co je to certifikát a SSL certifikát?

 

Proč na webu používat HTTPS?

Vzhledem k tomu, že odeslaná data od uživatele na cílový server jsou díky SSL spojení zabezpečená, tak hlavním důvodem je právě bezpečnost odesílaných dat.

Dalším důvodem je to, že Google sám o sobě upřednostňuje weby běžící na HTTPS. Použití HTTPS je jedním z mnoha SEO signálů, které Google používá. Pokud Váš web HTTPS nepoužívá, může mít horší pozici ve vyhledávání, než web, který HTTPS má. Více o této metrice naleznete v článku HTTPS as a ranking signal

Negativní dopad nepoužití HTTPS u Vašeho webu může mít za následek menší důvěryhodnost Vašeho webu. V nejpoužívanějších prohlížečích tuto informaci nelze téměř přehlédnout a návštěvník se ihned dozví, že s Vaším webem není něco v pořádku.

 

 

U GIGASERVER.CZ Let’s Encrypt zdarma

Přejděte na zelenou a vyžijte, že u GIGASERVER.CZ si můžete nainstalovat Let’s Encrypt zcela zdarma.

 

Let’s Encrypt můžete snadno nainstalovat přímo z naší administrace. Je dostačující pro běžné webové stránky. Detailní postup jsme popsali v naší znalostní bázi v článku Co je Let’s encrypt a jak jej nainstalovat? V případě, že si s nainstalováním certifikáte nevíte rady, využijte naší zákaznickou podporu.

Pokud máte zájem o jiné certifikáty například RAPIDSSL nebo GEOTRUST, můžete si je u nás rovněž objednat. Kompletní nabídku aktuálně nabízených certifikátů naleznete na našem webu v sekci TYPY CERTIFIKÁTŮ

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *