fbpx Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Dočasná úprava expirace .cz domén

1

V souvislosti s bezpečnostními opatřeními proti šíření onemocnění COVID-19, rozhodlo vedení sdružení CZ.NIC o prodloužení funkčnosti nezaplacených domén s koncovkou .cz, a to z 30 na 60 dnů. Od 24.3.2020 tak platí dočasná změna, týkající se expirace .cz domén. V tomto článku se podíváme, jak nyní bude probíhat expirace českých domén.

Prodloužení funkčnosti domén

Od zítřejšího dne, čili od 24.3.2020 0:00 nabývá v platnost opatření týkající se prodloužení funkčnosti .cz domén z původních 30ti na 60 dní. V případě, že doména nebyla do dnešního dne prodloužena, tak ještě ve lhůtě 30ti dní fungovala, nyní bude fungovat dalších 60 dní. Poté bude standartně umístěna v ochranné lhůtě, která trvá 30 dní. Nyní tedy nezaplacená doména bude uvolněna k registraci až 91. den a ne 61.den, jako tomu bylo do dnešního dne. Toto opatření je dle CZ NIC dočasné a je zapříčiněno situací kolem COVID-19.

 

 

Oficiální zpráva

S ohledem na stávající situaci, která je spojená s bezpečnostními opatřeními proti šíření onemocnení COVID-19, rozhodlo vedení sdružení CZ.NIC o prodloužení funkčnosti nezaplacených domén s koncovkou .cz, a to z 30 na 60 dnů. Je to dočasné řešení, které platí do odvolání, a koncovým držitelům českých domén má pomoci v případě, že se ocitnou v situaci, kdy nemohou standardně prodloužit platnost své domény. Sdružení CZ.NIC aktuálně spravuje více než 1,3 milionu domén s koncovkou .cz.

„Prodloužení platnosti internetové domény by nemělo být tím nejdůležitějším, co by měli nyní uživatelé řešit. Proto jsme se rozhodli upravit naše systémy tak, aby nezaplacená doména a služby na ní napojené nepřestaly fungovat po 30 dnech, jak tomu bylo dosud, ale až za 60 dnů. Věříme, že tato změna pomůže lidem a firmám, které jsou kvůli karanténním opatřením ve složité situaci a nefunkční doména a na ní navázané služby, jako jsou web či e-maily, by pro ně mohly představovat velký problém,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Internetová doména je po termínu, do kterého měla být prodloužena a tedy za ní měl držitel zaplatit, ještě 90 dnů (60 dnů je doména plně funkční, 30 dnů je vyřazena z DNS a tedy již nefunguje) v takzvané ochranné lhůtě. Až po uplynutí této doby je tato doména definitivně zrušena a nabídnuta pro další, novou registraci.

Zdroj: NIC.cz

Domény, které mají být dnes smazány, ještě smazány budou, od zítřka se všem doménám prodlužuje lhůta ze 60 (30+30) na 90 (60+30) dní. Bude to platit jak pro domény, které do expirace jdou nově, tak pro všechny, které již po    expiraci jsou (těmto doménám se také přidá 30 dní). Mimo jiné to tedy znamená, že následujících 30 dní se domény mazat nebudou.

Zvýhodněné domény

Všem našim zákazníkům nabízíme možnost registrace domén za zvýhodněné ceny.

Tarif Live

  • 99,- bez DPH

Tarif Online, Hyperpower, Easydisk, Idealdisk

  • 49,- bez DPH

Kompletní nabídku domén naleznete v našem ceníku domén a zvýhodněné ceny v ceníku webhostingových tarifů.

  1. […] S expirací českých domén je to v poslední době jako na houpačce. Není to tak dávno, kdy CZ NIC (správce české národní domény) “dělal experimenty” s expirací českých domén. Rozhodnutí o změně expirace domény odůvodnil korona krizí. Více o této dočasné změně českých domén jsem psal v článku Dočasná úprava expirace .cz domén […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *