fbpx Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

DNSSEC u .sk domén

1

Začátkem loňského roku jsme Vás informovali o aktivaci DNSSEC u .cz domén, díky které jsme se podíleli značnou mírou na zlepšení bezpečnosti u .cz domén.

Článek si můžete připomenout zde: GIGASERVER.CZ podporuje bezpečnou .CZ doménu

Co je DNSSEC?

DNSSEC je rozšíření systému DNS, které zvyšuje bezpečnost doménových jmen. Principem DNS je překlad jmenných internetových adres, jako například www.gigaserver.cz , na adresy číselné, kterým počítače rozumějí a jejichž pomocí dokážou zajistit zobrazování webových stránek, odesílání e-mailů, telefonování po Internetu a další běžné internetové služby. DNSSEC zvyšuje bezpečnost při používání DNS tím, že brání podvržení falešných, pozměněných či neúplných údajů o doménových jménech.

 

Situace s DNSSEC u .cz domén

  • Situace se od 1.10.2019 kdy jsme psali náš článek na téma DNSSEC u .cz domén moc nezměnila.
  • Stále pouze 14 registrátorů nabízí zabezpečení DNSSEC u českých domén.

 

Aktuální stav ke dni 14.1.2020

  • Domény nezabezpečeny pomocí DNSSEC: 543 117 (40,85%)
  • Domény zabezpečeny pomocí DNSSEC: 786 302 (59,15%)
  • Celkem máme 1 329 419 domén

 

DNSSEC u .sk domén

Správce domény .sk SK-NIC, a.s. spustil k 1. lednu 2020 pro doménu .sk novou doplňkovou službu k DNSSEC – tzv. CDS skenování.

Služba CDS skenování aktivuje DNSSEC při procházení nameserverů domény a funguje automaticky, bez zásahu do registru ze strany registrátora. Tuto nejmodernější technologii v oblasti DNSSEC poskytovaly jen domény .cz a .ch (Švýcarsko) a třetí doménou v Evropě je .sk

Slovensko začalo nasazovat DNSSEC už v dubnu 2019. V současné době je metodou DNSSEC zabezpečeno na 125tis .sk domén což odpovídá více než 30% všech .sk domén.

 

Jak funguje DNSSEC

Jak funguje DNSSEC můžete vidět v následujícím videu, které si pro Vás připravil SK NIC

 

Proč byste měli DNSSEC používat?

Jsme rádi, že i našim slovenským zákazníkům můžeme nabídnout další stupeň zabezpečení ve formě DNSSEC u .sk domén. Vše samozřejmě zcela zdarma a plně automaticky. Stačí k tomu využívat naše nameservery.

 

 

  1. […] Registr .SK domén oslavuje registrovaných 400 000 .SK v registru domén a my oslavujeme také. V souvislosti s tímto jsme připravili tuto akční cenu pro .SK doménu za zvýhodněnou cenu. .SK domény, které si nás registrujete jsou automaticky chráněny technologií DNNSEC proti zneužití – přečtěte si o tom v našem článku z minulého týdne. […]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *